Spara pengar med rätt val

Det finns många sätt att spara pengar på. Förutom att slösa pengar på onödiga saker man inte behöver alls så händer det ofta att människor köper det som är dyrast av något. Automatiskt tror man det är bra när det är dyrt istället för att prova de lite billigare märkena och produkterna och detta gäller allt från heminredning och elektronik till mat och dryck. GP.se har gjort test:


”När panelen blindtestar mat vet den ingenting om hur mycket kräftorna kostar eller hur de är förpackade. Varumärket kan inte påverka panelmedlemmarna. De kan se kräftan, lukta på den och smaka. Borta är vanans makt, image, identitet, status – och kunskap om priset förstås.


För den som står i butikshyllan är däremot prisnivån en viktig faktor. Både för den som väljer billig mat och den som föredrar dyrare livsmedel. Den senare använder priset som vägledning under förutsättning att det inte går att bedöma kvaliteten på annat vis.


- Den som inte är så intresserad av en produkt väljer att köpa billigt eller i mellanskiktet. Men om produkten spelar stor roll väljer konsumenten en dyrare produkt, eftersom man då förväntar sig högre kvalitet, säger Ulrika Holmberg, föreståndare på Centrum för konsumtionskunskap på Handelshögskolan, Göteborgs universitet”.


Det finns till exempel en hemsida där man kan beställa hem nespressokapslar för en lite billigare peng än i butik, och åker man till en stor matbutik är det ofta billigare än i en mindre, trots att det är samma produkter. Istället för att utnyttja detta och lägga pengarna på något helt annat, som en resa för familjen, väljer man det mest bekväma alternativet. Ett högst mänskligt beteende, men inte så ekonomiskt. Det kanske känns som om det är en stor förändring och omställning i sitt liv, men faktum är att det krävs väldigt små medel för att man ska få mer pengar över i slutet på månaden. Det gäller bara att se över sina rutiner och tänka sig för innan man handlar på snabbköpet sju dagar i veckan istället för en storhandling en dag i veckan. Tänk så mycket man hade kunnat spara om man alltid tänkte med den lilla plånboken istället för den stora!