Se upp för piratkopior på nätet

När man handlar på nätet gäller det ibland att ha sunt förnuft. Det finns många oseriösa aktörer där ute som försöker sälja på kunderna piratkopierade produkter. Men att köpa piratkopior är både olagligt och farligt.

Det finns en mängd olika fördelar med att shoppa på nätet och i princip allt man är ute efter finns att hitta på nätet. Men när man handlar på nätet får man också vara beredd på att ta en del risker, speciellt om man handlar på sidor som inte är helt pålitliga eller om man köper något på en auktion på nätet. Det är nämligen vanligt att de varor som säljs är piratkopierade och ofta mörkar säljaren detta och låtsas att varan är äkta.

En kriminell verksamhet

Enligt svensk lag är det förbjudet att sälja piratkopior, men det sker ändå allt som oftast på köp- och säljsajter. Det kan tyckas ganska harmlöst att köpa piratkopierade produkter, men det är faktiskt inte alls bra. Dels så berövar man de företag som gjort originalprodukten på de intäkter de egentligen borde få. Men man stödjer även en smutsig marknad som ofta styrs av kriminella organisationer. Det är inte heller helt ovanligt att produkterna är gjorda av barn och intäkterna som brottslingarna får går ofta till knarkverksamheter. Dessutom kan det vara skadligt för en själv att köpa piratkopior när det kommer till läkemedel till exempel. Det är inte alls en garanti att det läkemedel man köper faktiskt innehåller de preparat som det sägs.

Syna produkten

Det är inte alltid lätt för amatören att avgöra om en produkt är en piratkopia eller inte. Men något som kan vara en ledtråd är priset. Är en vara väldigt mycket billigare än när man köper den från originalföretaget, är den förmodligen en kopia. Läs mer. Man bör även fråga säljaren rakt ut om varan är en reproduktion eller inte. Svara säljaren att den är i original, kan man be om ett kvitto. Något annat som kan signalera att produkten är fejk är om säljaren endast har bilder på produkten tagna från företagets hemsida.